SAĞLIK BAKANLIĞI HASTAHANE TEMİZLİK VE ATIK YÖNETMELİĞİ


Bir süre önce( bloğumuzun da yazarı olan ),HK. EMİR HEPOĞLU'nun internet gazetesi HABER TURİZM de çıkan ;
http://www.haberturizm.com/Yazar/Emir-Hepoglu-/Ozel-saglik-kuruluslarinda-housekeeping-departmani.php

yazısı üzerine ,aklıma takılan ,"HASTAHANE TEMİZLİK PROSEDÜRLERİ" ni ,Emir ' in de yardımıyla ,aşağıda linkte ,HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ tarafından hazırlanmış ve sağlık bakanlığınca kabul edilmiş "HASTAHANE TEMİZLİK VE ATIK TOPLAMA PROSEDÜRLERİ " adı altında bloğumuzda bilginize sunduk.

Genel olarak toplu yaşama alanlarındaki hijyen kuralları esas alınarak hazırlanmış, temizlik kuralları geçerli görünmektedir.
Detaylara girildiğinde ise ,risk bölgeleri belirlenerek ,yapılması gereken temizliğin kuralları ve bu kuralları uygularken kullanılacak, araç ve gereçlerin nitelikleri bellirlenmiştir.

Okuduğum maddeler içinde risk alanları bölgeleri belirlenirken "TUVALET " ve "LABARATUARLAR" 'ın "ORTA RİSK" alanları olarak belirlendiğini farkettim.
Oysa dışkı ve direkt vücudumuzdan alınan sıvıların bulunduğu alanların yani hasta bedenininden çıkan atıkların ya da deneye tabi tutulacak salgıların en fazla risk taşıyor olması gerekirdi!

Bu hatayı hastahane ve sağlık uzmanlarının görmemiş olması doğrusu affedilir gibi değil!



www.rshm.gov.tr/.../20_hastane_temizligi_atik_yonetimi.ppt

Neden bu kadar önemli ....

Geçtiğimiz yıl hatırlayacaksınız bir çok hastahanede toplu bebek ölümleri gerçekleşti.Ve ne yazık ki annelerin elleri böğründe kaldı.
Çünkü hastahaneler bu konuda hiç bir yükümlülük almadılar.Ancak görüyorum ki Sağlık bakanlığı uygulamaya dönük, gerekli önlemleri almadığı sürece daha çok annenin eli böğründe ,canı yanacak ...

Diğer bir konu da hastahanenin bina düzenidir ki temizlik konusunda bir o kadar önemli faktörlerden biridir.

Ayrıca, geçtiğimiz aylarda çıkan bir yangında yeni yapılmış bir hastahanenin , havalandırma boşluğundan kaynaklı hatanın ,nelere mal olduğunu yine hep birlikte medyada ,infial halinde izlemiştik.


http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=193599

Aşağıdaki link yine SAĞLIK BAKANLIĞI sitesinden alınmıştır.
Elbette ,ben mimar olmadığım için ,inceleme ve değerlendirme yapmam söz konusu değildir.

Ama STK lar olarak daha duyarlı olup, meslek odalarının özellikle ,olay olup bittikten sonra demeç vermeleri yerine, başlangıçta uygulama alanlarına bilgi ve otoriteleriyle gereken müdahaleleri yapmalarını ve ellerini taşın altına koymalarını insanlık adına dilerim !

NİL ÖZCANŞEN


Hastahane kurulurken binalarda dikkat edilmesi gerekenler,

http://www.saglik.gov.tr/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF7A2395174CFB32E1689E677AE487704B

Read Users' Comments (0)

0 Response to "SAĞLIK BAKANLIĞI HASTAHANE TEMİZLİK VE ATIK YÖNETMELİĞİ"